Palvelinten hallinta h6 – Moduuli

Moduulin esittely 

Koska en itse pääse viimeiselle tunnille esittämään moduuliani, niin tein videon youtubeen jossa esittelen sen.

a) Kultainen polku. Tee ensimmäinen versio modulistasi, joka toimii ainakin optimiolosuhteissa. Jos jokin säätö on poikkeuksellisen hankala, voit tehdä sen tässä versiossa käsin, ja dokumentoida ajamasi käskyt. (Valmis moduli tarvitaan vasta esitykseen ensi viikolla).

b) Kokeile moduliasi tyhjässä koneessa. Voit käyttää virtualboxia, vagranttia tai livetikkua.

c) Käyttäjätarina (user story): ketkä ovat modulisi käyttäjät? Mitä he haluavat saada aikaan modulillasi? Missä tilanteessa he sitä käyttävät? Mitkä ovat tärkeimmät parannukset käyttäjän kannalta, joita moduliin pitäisi vielä tehdä? Tähän c-kohtaan vain sanallinen vastaus, tämä kohta ei poikkeuksellisesti edellytä testejä tietokoneella.

a.) https://github.com/ValtteriPartanen/salt

Kuten moduulin sivulla sanotaan, haukkasin turhan suuren palan ja DNS automatisoitu rekisteröinti moduuli ei onnistunut. Tämän jälkeen yritin konfiguroida Asterisk palvelinta, jonka tein oikein omasta mielestäni, mutta sekään ei toiminut. Joten jouduin tekemään hätävara moduulin, joka asentaa muunmuassa nginx, ssh, sysstat ja tekee niille tarvittavat konfiguraatiot ja tekee palomuuriin reijät porteille. Moduuli asentaa myös lukuisia muita ohjelmia esimerkiksi median soittoon sekä kuvien muokkailuun.

b.) Kuvassa näkyy, että ohjelmia ei ole asennettu mitä koitan käynnistää.

tyhjattaskuttaikurilla

Ohjelmat eivät ole siis asennettuna. Sitten githubiin kloonaamaan repository ja kokeilemaan.

githubclone

Jonka jälkeen menin salt kansion sisään ja annoin komennon

“sudo bash install_module.sh”

tilamenilapi

Jonka jälkeen koitin uudestaan ohjelmia mitä ei ollut äsken asennettu.

kaikkitoimii

Kaikki näyttäisi toimivan niinkuin pitääkin.

c.) c) Käyttäjätarina (user story): ketkä ovat modulisi käyttäjät? Mitä he haluavat saada aikaan modulillasi? Missä tilanteessa he sitä käyttävät? Mitkä ovat tärkeimmät parannukset käyttäjän kannalta, joita moduliin pitäisi vielä tehdä? Tähän c-kohtaan vain sanallinen vastaus, tämä kohta ei poikkeuksellisesti edellytä testejä tietokoneella.

Moduuliani voi käyttää kuka vaan, sillä se asentaa perusohjelmia sekä se antaa hyvän pohjan esimerkiksi weppisivujen kehittäjille. Moduulilla on helppo aloittaa weppisivujen teko ja esimerkiksi kuvien muokkaus käy tuosta vain, sekä salattu SSH yhteys on mahdollista ottaa tarpeen vaatiessa. Moduuliani voi käyttää vaikkapa opiskelijat, jotka tekevät linuxhommia tai ihmiset jotka haluavat valmiin kokonaisuuden, jolla pääsee linux maailmaan sisään helposti. Hyödyllisiä ohjelmia löytyisi vielä varmasti lisää, esimerkiksi koodaajien suosimia ohjelmia voisi koittaa ladata vielä, jotta yhä useampi ihminen voisi hyötyä tästä moduulista.

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%e2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5phttp://terokarvinen.com/2018/aikataulu-%e2%80%93-palvelinten-hallinta-ict4tn022-4-ti-5-ke-5-loppukevat-2018-5p

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s