Linux palvelimet h1

This is the post excerpt.

Advertisements

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin. (Päivitetty: korjasin tämän kohdan tunnuskirjaimen d->e)

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

 

 

a) Kävin ostamassa uuden USB-tikun ja aloitin livetikun tekemisen. Ensimmäiseksi kävin lataamassa Xubuntun ISO-tiedoston (http://ftp.lysator.liu.se/ubuntu-dvd/xubuntu/releases/16.04/release/xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso)

Tämän jälkeen latasin Unetbootitin, jolla voin “purkaa” levykuvan USB-tikulle. (https://unetbootin.github.io/) Tässä kesti muutamat minuutit, jonka jälkeen tikku on valmis käytettäväksi.

Tämän jälkeen menin BIOS:iin ja laitoin USB-tikun boot prioriteetiksi. Sitten käynnistin koneen ja ilmeisesti livetikkuni toimii, kun käynnistäessä kysytään että haluanko asentaa Xubuntun vai vain käynnistää ja kokeilla toimiiko se. Toimii!

b) Käynnistin terminaalin johon kirjoitin aivan ensimmäiseksi “setxkbmap fi” jolloin näppäimistö muuttuu suomenkieliseksi.

Tämän jälkeen kirjoitin terminaaliin “sudo lshw -short -sanitize”, jonka pitäisi näyttää kyseisen tietokoneen specsit. Koulunkäyntiä varten tämä tietokone on ostettu, joten specsit eivät ole päätä huimaavia.

WhatsApp Image 2018-01-23 at 14.22.11

 

 

c)Piti asentaa 3 uutta ohjelmaa, joten päätin asentaa Gimpin, VLC:n ja thunderbirdin

Gimpin asensin kirjoittamalla terminaaliin “sudo apt-get install gimp”. Gimp on kuvankäsittelyohjelma. Hetken raksuteltuaan asennus oli valmis ja koitin lähteekö ohjelma käyntiin kirjoittamalla terminaaliin “gimp”.

 

 

VLC media playerin asensin kirjoittamalla terminaaliin “sudo apt-get install vlc” . VLC Media player on mediantoisto-ohjelma. Kirjoitin terminaaliin “vlc” ja soitin lähti käyntiin. Testasin vielä että soitin toimii, katsomalla lyhyen videon.

 

Thunderbirdin asensin kirjoittamalla terminaaliin “sudo apt-get install thunderbird”. Thunderbird on mozzillan tekemä sähköpostiohjelma. Parinkymmenen sekunnin jälkeen kone ilmoitti asennuksen olevan valmis ja koitin vielä, että ohjelma toimii kirjoittamalla terminaaliin “thunderbird” ja ohjelma käynnistyi moitteettomasti.

 

d) Lisenssit

Gimp ja VLC käyttävät GNU lisenssiä (General Public License)

Ja Thunderbird käyttää MPL (Mozzilla Public License)

Molemmat lisenssit ovat open source lisenssejä

GNU lisenssi antaa käyttäjille oikeuden mm. käyttää ohjelmaa haluamallaan tavalla, muokata ja jakaa ohjelmaa ja tarkastella lähdekoodia.

 

e) Kuvankäsittely: Paint/photoshop vastaava linuxilla gimp

Tekstinkäsittely: MS word vastaava linuxilla Libreoffice Writer

Sähköposti: Outlook vastaava linuxilla Thunderbird

f) Tein varmuuskopion läppärini tiedostoista ja siirsin ne jopa omalle pöytäkoneelleni, jos pidän tiedostoja monessa paikassa, mahdollisuus niiden tuhoutumiseen pienenee huomattavasti.

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-linux-palvelimet-ict4tn021-7-ti-ja-6-to-alkukevat-2018-5-op
https://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.en.html
https://unetbootin.github.io/
http://xubuntu.org/
https://www.gimp.org/
https://www.videolan.org/vlc/
https://www.mozilla.org/fi/thunderbird/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s